Acasa » Stiri Deva » „Fără penali în funcții publice” se apropie de 20.000 de semnături în județul Hunedoara

„Fără penali în funcții publice” se apropie de 20.000 de semnături în județul Hunedoara

O mână de oameni strânge semnături, în județul Hunedoara, pentru ca persoanele condamnate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție să nu mai poată accede în funcții publice. Inițiativa este una cetățenească, la nivel național, la care s-a raliat și partidul USR. Inițiatorii și-au propus să strângă 500.000 de semnături pentru ca proiectul de lege să ajungă în Parlament, dar au, până la ora actuală, în întreaga țară, peste 650.000 de semnături. În județul Hunedoara s-au strâns până în prezent aproape 20.000 de semnături.

Obiectivul este ca până la finalul anului 2018 să înainteze Parlamentului un proiect de revizuire a Constituţiei prin care să se interzică persoanelor condamnate penal la pedeapsa închisorii să candideze la alegerile locale, parlamentare şi prezidenţiale, dacă au săvârşit infracţiuni în mod intenţionat. Peste 650.000 de semnături au fost strânse în întreaga țară pentru depunerea acestui proiect. Regula este însă ca în 21 de județe să se atingă pragul de 20.000 de semnături. „Am depăşit pragul în Bucureşti, Constanţa, Sibiu, Braşov, Cluj şi Timiş. Celelalte judeţe în care suntem aproape sunt Arad, Bihor şi Iaşi. Mai sunt 12 judeţe unde în această ultimă lună de campanie trebuie să ajungem la pragul de 20.000 de semnături. Aceste 12 judeţe, care sunt ţinta caravanei despre care o să vorbesc în continuare, sunt următoarele: Tulcea, Galaţi, Neamţ, Bacău, Suceava, Vaslui, Prahova, Argeş, Dolj, Hunedoara, Alba şi Mureş. Acestea sunt judeţele în care vom aloca şi recomandăm tuturor cetăţenilor români să aloce resurse, pentru a ajunge la pragul de 20.000 de semnături”, a declarat președintele USR, Dan Barna.

De la începutul acestei săptămâni, o caravană „Fără Penali” încearcă să îi convingă pe români să semneze pentru această inițiativă legislativă. Dan Barna a explicat că această caravană se va deplasa cu două echipe pe trasee prestabilite. „Unul va fi: Tulcea, Galaţi, Bacău, Vaslui, Neamţ, Suceava şi din nou Galaţi. Cealaltă caravană va fi: Ploieşti, Piteşti, Craiova, Hunedoara, Alba, Mureş şi oraşele de pe Valea Prahovei. Practic, ne propunem ca timp de două săptămâni să stăm câte trei zile în fiecare din aceste judeţe, în capitala de judeţ şi în oraşele din judeţele respective, pentru a-i ajuta pe voluntarii de acolo să strângă semnături şi să ajungem la acest prag de 20.000 de semnături care este absolut necesar pentru a avea o iniţiativă cetăţenească”, a mai spus Barna.

Cum vor să modifice Constituția

Se doreşte ca articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, cel de-al treilea, având următorul conţinut: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării.”

Textul propus instituie o interdicţie temporară, ce ar urma să înceteze odată cu intervenirea reabilitării, amnistiei post condamnatorii sau dezincriminării infracţiunii, adică situaţiile care, potrivit legislaţiei penale, conduc la eliminarea tuturor consecinţelor rezultate din condamnare. Această temporizare a fost absolut necesară pentru ca propunerea legislativă să respecte întru totul Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, tratatele internaţionale la care România este parte, jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului şi recomandările Comisiei de la Veneţia, care nu permit interzicerea permanentă a dreptului de a fi ales.

Dacă doriți să semnați pentru campania „Fără Penali” sau aveți o listă de semnături gata completată, puteți merge la adresa următoare: Bulevardul Iuliu Maniu, Bl. L1, Parter (fosta casierie RDS-RCS), sau puteți suna la numărul de telefon 0766.510.716.


Source: http://glasul-hd.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com