Acasa » Stiri Deva » Cuvinte Libere. Autodeservire, autoservire , servicii, deservicii…

Cuvinte Libere. Autodeservire, autoservire , servicii, deservicii…

Cuvinte Libere. Autodeservire, autoservire , servicii, deservicii…

Revin, n-am încotro, trebuie să revin asupra unei teme de foarte larg interes. Dar nebăgată în seamă de presă nici măcar în proporție de 1 la sută din temele preferate. Adică politică, Dragnea, Codruța Koveși, președinte, premier și… cultivarea subculturii, prin emisiuni de obscurantism feudal. Revin, deci, la serviciile publice; la micimea cetățeanului în fața tartorilor din administrație, de la ghișee, din comerț, din toate sectoarele care prin însăși ființa lor ar trebui să se afle în serviciul plătitorului de taxe. Și-mi amintesc de trecerea comerțului particular din Sebeș la comerțul de stat democrat-popular. Mai întâi, prăvăliile, mai specializate sau mai generale, micile ateliere de croitorie, pantofăriie, frizeriile, micile magazine gen băcănii au fost naționalizate și unificate sub comanda unor cooperative. Specializate și astea – de consum, respectiv meșteșugărești. În cele meșteșugărești, de exemplu, croitorul fost titular al unui atelier, să zicem Nicolae Lupșe, își lua uneltele, recte mașina de cusut, foarfecele, fierul de călcat și de bună voie și nesilit de nimeni se înscria în cooperativă… La fel proprietarul uneii prăvălii, sau magazin mai arătos, ceda spațiul în care se reorganiza o unitate comercială a cooperației de consum. După o evoluție și mai îndrăzneață s-au constituit OCL-urile, organizații comericale locale exclusiv de stat. Iar fostul proprietar mai rămânea gestionar până la afirmarea unui vrednic actvist de partid care-l critica în fiecare ședință pe gestionarul fost proprietar, după care îi lua locul, funcția de șef, și-l dădea afară pe fpstul proprietar devenit gestionar apoi șomer.
Timp în care evoluția a dat aripi noi modernizării și pe frontonul fostei prăvălii a apărut firma nouă: “Autodeservire”! Aproape după un an, la insistențele unora mai școliți s-a făcut corectura: “Autoservire”…  Structuri comerciale care funcționau și la Deva, în acele vremi, și constituiau  un  generos furnizor de teme  pentru anchete, note și articole critice în presa  timpului. Fapt ce făcea o bună impresie cititorilor  și contribuia la  creșterea tirajelor.

Astăzi, de la autodeservire și autoservire, de la servicii avem prea adesea parte de… deservicii. Publice și nu foarte- foarte… Dar deservicii! Evident prin imitație, prin copiere, după specificul nostru etnic, atunci se imita modelul sovietic, acum cel occidental. Numai că, vorbind despre calitatea serviciilor, despre probitatea profesională a personalului din servicii- sector care în țările avansate dă certificatul de calitate a vieții și de civilizație, ocupând cea mai mare parte a populației angajate-, serviciile din unitățile actuale se coboară deseori la nuivelul părții cu “deservire” din perioada de inculturii comerciale… Asta nu din vina companiilor străine care operează în România! Precum Telekom-ul, serviciu public care urmărește, logic, eficientizarea la maximum a profitului. Numai că în România asta se face cu… români. Unii care nu cunosc cuvântul “solicitudine”, alții care nu-ți răspund la solicitări la nivelul pretențiilor unei companii transnaționale. Fiindcă ori nu știu, fiind angațați după modelul autohton, pe pile, ori dacă-s chiar pricepuți au tentația de a te face să te simți prost, umil și tâmpit. Faptul se repetă și la marile supermagazine, firme demne de toată lauda. De pildă, cu un nume fictv-D.D.Man… Unde, un român arogant, model Gigi Becali, îți poruncește răstit ce să faci când sosește mașina firmei cu marfa cumpărată. Mașina cu care  nu vine și personal manevrant, specializat,  apt să instaleze mobila modulară. Să ai tu, client, la dispoziție descărcătorii, eventual și montorul, o zi întreagă… Situații ce se  repetă și  la primărie,  și în bănci, mai rar, dar încă mai sunt  conțopiști care te consideră un servitor al lor. Când, de fapt ei sunt cei în serviciul nostru, plătiți din banii noștri!… Servicii tip deservire!


Sursa: ZHD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com