Acasa » Stiri Deva » Consiliul Judeţean pierde un om valoros: Vladimir Brilinsky

Consiliul Judeţean pierde un om valoros: Vladimir Brilinsky

De parcă nu ar avea destule probleme de rezolvat la Sarmizegetusa Regia, Consiliul Judeţean îşi mai creează una pierzându-l pe Vladimir Brilinsky (omul care, practic, a reuşit să mute munţii de indiferenţă de la Bucureşti şi a adus obiectivul turistic în administrarea CJ). Ex-administratorul Sarmizegetusei Regia şi-a anunţat ieri demisia, postând un mesaj în care indică drept motiv principal neînţelegerile pe care le-a avut cu Sorin Adrian Vasilescu (vicepreşedintele CJ sub a cărui „tutelă” se efectuează actul de administrare a cetăţii dacice).

Vasilescu încearcă să paseze responsabilitatea situaţiei spre autorul demisiei, amintind de o aşa-zisă greşeală pe care Brilinsky ar fi făcut-o în momentul în care ar fi decis amenajarea unei „construcţii provizorii în sit”. Vladimir Brilinsky (Nunu, aşa cum îi spun prietenii) a explicat însă, pentru „Glasul Hunedoarei”, despre ce este vorba. Asta după ce a publicat pe facebook mesajul de mai jos.

Fără respect, sprijin, coerenţă…

„Am demisionat din funcția de administrator al Sarmizegetusei Regia. Incompatibilitățile în ceea ce privește viziunea actului de administrare, existente între mine și vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara, Sorin Adrian Vasilescu, mă fac să iau această decizie extrem de grea.
Lipsa de respect a acestuia față de Sarmizegetusa Regia, regăsită în decizii eronate și neancorate în realitate, mă fac să părăsesc un loc pentru care am sacrificat tot ce poate sacrifica un om într-o viață întreagă.
Lipsa de sprijin în momentele dificile ale administrării și eschivarea de la situațiile tensionate pe care le-a creat singur, aruncând responsabilitatea pe umerii noștri, este notorie și extrem de dăunătoare.
Lipsa de coerență în deciziile luate, folosirea unor termeni a căror proprietate nu o cunoaște și care a adus grave prejudicii administrației și mie personal, mă determină să întrerup un drum început acum 5 ani.
Nu mi-am dorit acest drum, nu am cerut această funcție, fiind adus, cu mari insistențe, în postura de administrator. Am făcut, în această perioadă, tot ce este omenește posibil și mai mult decât atât, pentru ca normalitatea să se instaleze la Sarmizegetusa Regia și am dat acestui loc întreaga mea dragoste și iubire”.

… dar cu politizare, ameninţări şi şantaje

„Nu doresc, însă, să fiu complice la politizarea și mai ales la pesedizarea acestui loc, nu doresc să fiu complice la punerea în pericol a vieții vizitatorilor, din cauza neglijării riscurilor existente și nu doresc să fiu complice la rezultatele dezastruoase ale deciziilor luate de vicepreședintele Vasilescu.
Atitudinea sa necombatantă în fața unor decizii ale Ministerului Culturii luate în baza unei legislații inepte și incoerente, minister reprezentat în teritoriu de o instituție impotentă și neconstructivă reprezintă încă unul dintre relele care au dus la această situație.
Nu în ultimul rând, am luat această decizie sătul de șantaje, șicane și amenințări permanente, exprimate direct sau venite pe diferite căi, din partea conducerii politice a județului, din ultimii doi ani. Poate cineva, înzestrat cu rațiune și cu elementare noțiuni de morală să nu rămână stupefiat, auzindu-l pe același Vasilescu dictând: «Să i se ia mașina de serviciu lui Brilinsky pentru că m-am săturat să-mi reproșeze Natalia și Laurențiu că el dă like-uri la peneliști».
Fiind conștient că vor urma replici, atacuri și represalii, lăturalnice și nejustificate, vreau să precizez că nu reprezint interesele vreunui alt partid rival, des invocat, și că opțiunea mea politică, personală, se îndreaptă, dacă va fi cazul, spre mișcarea lui Dacian Cioloș, singurul care a adus în Ministerul Culturii profesioniști responsabili, cu scaun la cap.
Regret enorm acest moment, pe care îl consider sfârșitul unui drum lung, anevoios, presărat cu pericole, cu răutăți, șantaje, amenințări, delațiuni, percheziții, procese și cu infinite sacrificii, drum pe care mi-am pierdut prieteni, sănătate, familie, și pe care sper să-l pot parcurge în sens invers, în speranța recuperării a ceea ce se mai poate recupera”.

Vasilescu: „Toată stima şi respectul, dar…”

Contactat de „Glasul Hunedoarei” pentru a comenta mesajul lui Vladimir Brilinsky, vicepreşedintele CJ Hunedoara, Sorin Adrian Vasilescu, a refuzat, iniţial, să facă vreo declaraţie pe motiv că nu a apucat să discute cu administratorul Sarmizegetusei Regia, deşi încercase să îl contacteze. Apoi a încercat să explice starea tensionată dintre el şi Brilinsky dând ca exemplu o dispută recentă. „Eu eram la Bucureşti, la Ministerul Culturii, unde solicitam intervenţie de urgenţă la Sarmizegetusa Regia şi preluarea în administrare a celorlalte cetăţi dacice din Munţii Orăştiei aflate pe raza judeţului. În acel moment ştiţi care a fost răspunsul?! «Cum să vă dăm şi celelalte cetăţi în administrare, dacă voi faceţi construcţii ilegale în sit la Regia». Domnul Brilinsky a făcut o construcţie ilegală în sit, la Regia, au venit cei de la Direcţia pentru Cultură, au constatat că aceasta nu corespunde legii şi au dispus demolarea ei, demolare care s-a şi făcut în termenul de cinci zile indicat. E vorba despre o construcţie provizorie, un fel de refugiu. Atunci dumnealui s-a supărat. Am toată stima şi respectul pentru domnul Brilinsky şi pentru ce a reuşit el să facă pentru Sarmizegetusa Regia, însă se pare că nu a dorit să înţeleagă că trebuie să ne conformăm unor legi. Dacă acea construcţie era ilegală, eu ce era să fac?”. În ce priveşte şicanele şi presiunile politice reclamate de Vladimir Brilinsky, Vasilescu declară: „Nici vorbă de aşa ceva, cel puţin la mine nu au ajuns astfel de informaţii. N-a venit nimeni să-mi spună cum să relaţionez cu domnul Brilinsky”.

Scandal pentru şase stâlpi şi o bucată de carton gudronat

Deşi „părţile” ar fi trebuit să se declare mulţumite cu spaţiul deja alocat subiectului, noi am încercat să mergem un pic mai departe şi să aflăm care e povestea „construcţiei ilegale”. Vladimir Brilinsky ne-a declarat: „În «Marţea neagră a Sarmizegetusei Regia» (ziua în care s-au declanşat alunecări de teren în zonă – n.red.) am avut peste 100 de litri pe metrul pătrat precipitaţii la Regia. Am avut atunci doi copii în hipotermie şi o bătrână paralizată. Jandarmii au venit la noi şi ne-au spus că, dacă nu facem un adăpost pentru turişti, unde vizitatorii să se poată feri măcar de ploaie, ne fac sesizare. I-am expus problema domnului Vasilescu, iar el a spus «Fă-l». Din banii mei, personali, am luat şase stâlpi şi o bucată de carton gudronat ondulat, cu care am făcut un adăpost de ploaie provizoriu amplasat discret, la intrarea pe drumul de servitute al sitului (la marginea deja faimoasei „parcări a lui Dorel” – făcută abuziv, dar pentru care n-a fost nimeni sancţionat – n.red.). Aici intervine însă incompetenţa celor de la Direcţia pentru Cultură, care au scris în raport că e „construcţie provizorie cu acoperiş de tablă”. Nici măcar şopru nu poate fi considerată acel adăpost, pentru că nu are niciun perete. E un adăpost făcut la presiunea jandarmilor şi a înjurăturilor sutelor de turişti prinşi de ploaie la Regia, fără să aibă un loc în care să se adăpostească. Ţin să menţioneaz că acest adăpost, provizoriu dar absolut necesar, a fost amplasat în afara monumentului, nicidecum în interiorul zonei fortificate sau în incinta sacră, aşa cum unii ar putea înţelege din exprimarea domnului Vasilescu”.
Din punct de vedere strict practic, s-a considerat că adăpostul de ploaie pentru turişti era necesar, mai ales că aceştia trebuie să-şi lase maşinile la 800 de metri faţă de intrarea efectivă în monument, iar o ploaie de vară, la munte, poate fi extrem de violentă.

Nunu şi Sarmizegetusa Regia, în ultimii 20 de ani (repere sumare)
1998 –Nunu Brilinsky este primul jurnalist care pune îi deranjează rău pe şefii IPJ Hunedoara cu întrebări despre comorile furate din Munţii Orăştiei (supoziţie dovedită apoi a fi reală de apariţia mai multor dosare penale, începând din 2004 încoace)
2002 – Nunu Brilinsky este primul care reclamă o intervenţie abuzivă şi păguboasă în incinta Sarmizegetusei Regia, unde s-a intrat cu buldozerul pentru o serie de lucrări care, se pare, aveau girul Ministerului Culturii
2001 – 2012 – Nunu Brilinsky militează insistent (enervant, pentru unii) pentru găsirea unor soluţii cu adevărat viabile pentru cetăţile dacice. Până la urmă se ajunge la concluzia ca măcar Sarmizegetusa Regia să fie administrată de Consiliul Judeţean. Între 1989 şi 2012, capitala Daciei Libere a fost a tuturor şi a nimănui, suferind daune majore (de exemplu distrugerea Soarelui de Andezit de către un grup care, pur şi simplu, a făcut pe el un foc de tabără). În tot acest timp, Brilinsky a devenit cunoscut drept „omul cu bâta”. În lipsa unui regulament de vizitare şi a unor paznici, Nunu Brilinsky a fost singurul care mai încerca să-i oprească pe turştii certaţi cu bunul-simţ.
2012 – 2016 – La insistenţele lui Mircea Moloţ, preşedintele CJ de la acea vreme, Brilinsky acceptă postul de administrator al Sarmizegetusei Regia. Aproape imediat felul în care se prezintă monumentul începe să se schimbe în bine. În plus, este elaborat şi un regulament de vizitare a monumentului (document absolut obligatoriu pentru un obiectiv de o asemenea importanţă).
2016 – 2018 – O vreme lucrurile par a merge normal, dar din primăvarea lui 2018 apar din ce în ce mai des zvonuri despre „contre” apărute între Brilinsky şi noii şefi instalaţi la Consiliul Judeţean, în urma alegerilor locale din 2016, mai ales între el şi şeful său direct, Sorin Adrian Vasilescu.


Source: http://glasul-hd.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com